עקמת (סקוליוזיס)
עקמת היא עוות בעמוד השדרה, המתבטא בסטיית החוליות הצידה מקו האמצע תוך כדי פיתולן וסיבובן סביב צירן. בצילום רנטגן יראה עמוד השדרה בצורת “C” או "S". כתוצאה מהעיוות נוצר חוסר איזון משני צידי עמוד השידרה באורך ובחוזק השרירים.
המעקב אחר התפתחות העקמת לאורך שנות הגדילה מתבצע ע”י חישוב מדדים על גבי צילום הרנטגן: זוית הסטייה של עמוד השדרה מקו האמצע (cobb angle), ומידת הסיבוב של עמוד השדרה (זוית הרוטציה).
כ- 3-5% מהאוכלוסיה סובלים מעקמת, ובאופן יחסי שכיחות גבוהה יותר לבנות. ברוב המקרים, הסיבה לעקמת אינה ידועה, אם כי ברור שיש מרכיב גנטי.
זיהוי העקמת
ברוב המקרים, עקמת אינה גורמת לכאבים וניתנת לזיהוי באופן חיצוני. העיוות בעמוד השדרה גורם לחוסר סימטריה לאורך הגו. בזוויות גדולות של עקמת אי הסימטריה בולטת והאבחון קל וברור. במקרים קלים יותר חוסר האיזון יהיה מינורי. בכל מקרה, בכל חשד לעקמת חשוב לבצע צילום רנטגן (צילום ארוך המדגים את עמוד השדרה לכל אורכו).
אסימטריה שמתגלה יכולה להצביע על שני מצבים אפשריים:
עקמת יציבתית – במקרה זה, חוסר האיזון הנובע מיציבה לקויה, דפוסי תנועה מוטעים או הבדל באורך רגליים. העקמת גמישה, נעלמת בתנועה (כמו כפיפה לפנים) ואינה כוללת שינויים מבניים בעמוד השדרה. במקרים אלה הטיפול כולל הדרכה ליציבה נכונה ופעילות גופנית הכוללת חיזוק והגמשת שרירים.
עקמת מבנית – זוהי העקמת ה”אמיתית” הנובעת משינוי במבנה החוליה. העקמת אינה נעלמת בתנועה (בכפיפה עדיין נוכל לזהות חוסר איזון משני צידי עמוד השדרה). בצילום רנטגן ייראו שינויים במבנה החוליה. במקרים אלה חשובה התערבות מקצועית כבר בשלבים הראשונים בשל הנטייה להחמרה עם הגדילה.
עשו זאת בעצמכם: בדקו האם ילדכם לוקה בעקמת
עימדו מאחורי הילד, כך שגבו מופנה כלפיכם. אם הבחנתם בכמה מהסימנים הבאים, פנו לאורתופד לביצוע בדיקה מקיפה:
גובה הכתפיים אינו זהה
הראש נוטה לצד אחד
גובה השכמות אינו זהה
אסימטריה בבית החזה (התייחסות לצלעות)
שכמה אחת בולטת יותר
קו מותן לא סימטרי
אגן נוטה לצד מסוים
בדיקה נוספת לאבחון ראשוני של סקוליוזיס: מבחן ע”ש אדם
עמדו מאחורי הילד ובקשו ממנו להתכופף לפנים כשהוא שומר על ברכיים ישרות, כפות הרגליים צמודות וכפות הידיים מופנות אחת כלפי השניה ותלויות באופן חופשי לכוון הרצפה.
במידה והילד סובל מעקמת מבנית, נראה אסימטריה משני צידי עמוד השדרה.במידה וחוסר האיזון נעלם בכפיפה לפנים, מדובר כנראה בעקמת יציבתית.
מתי מתפתחת עקמת?
עקמת מתפתחת, ברוב המקרים, בשלב הצמיחה המואצת (בטווח גילאים 10-16).
הצמיחה המואצת מתבטאת בגדילה מהירה של העצמות , דבר העלול לגרום להחמרה פתאומית ומהירה של העקמת. זו הסיבה שבתקופת הגדילה חשוב מאוד לטפל בעקמת ולעקוב אחר התפתחותה ולמנוע החמרה.
עם סיום שלב הצמיחה המואצת פוחתת באופן ניכר סכנת ההחמרה.
Risser Sign (סימן ע"ש ריסר)
סימן ריסר מהווה מדד לפוטנציאל הגדילה העתידית של עמוד השדרה. על פי שלב התגרמות עצם האגן (בין 0-5) ניתן לקבוע את מידת הבשלות של עמוד השדרה ולנבא את סיום הצמיח..
ריסר גבוה (3-5) מצביע על עמוד שדרה בוגר שעבר את שלב הגדילה המואצת. בשלבים אלה, הסיכוי להחרפת העקמת נמוך יותר.
האם העקמת מזיקה?
בעקמת קלה (עד 20 מעלות) מדובר בהפרעה קוסמטית קלה, שאינה מהווה סכנה בריאותית ובדרך כלל פחות נוטה להחמיר עם השנים. בעקמת קשה (מעל 30-35 מעלות) חוסר האיזון יוצר לעיתים עומס על צד מסויים וכתוצאה מכך עלול לגרום להופעת כאבים. כמו כן בעקמות גדולות יש סכנה גבוהה יותר להחמרה עם השנים.
מה הסיכוי להחמרת העקמת בגיל הנעורים?
העקמות מגוונות ושונות מאוד זו מזו. למעשה, כל עקמת מושפעת מכוחות שונים ו”מתנהגת” בצורה האופיינית רק לה. מידת האגרסיביות של העקמת משתנה ממטופל למטופל. ישנן עקמות שאינן משתנות לאורך זמן, ולעומתן עקמות שמחמירות במהירות רבה. בשל כך, לא ניתן לדעת בוודאות כיצד תתנהג העקמת, ניתן רק לנסות לנבא מהו הסיכוי להחמרת העקמת (פרוגנוזה) על פי מספר פרמטרים:
הגיל בו אובחנה העקמת – ככל שהעקמת אובחנה בגיל צעיר יותר, סיכוי גבוה יותר להחמרת העקמת.
סימן הריסר – ריסר נמוך (0-1) מעיד על חוסר בגרות של השלד ועל פוטנציאל צמיחה גדול ולכן מעלה הסיכוי להחמרת העקמת.
זוית Cobb – ככל שהזוית גדולה יותר (ובשילוב ריסר נמוך), עולה הסיכוי להחמרת העקמת.
שלב ההתפתחות המינית – הטווח המסוכן ביותר בהידרדרות העקמת הוא כשנה לפני ושנה אחרי הופעת הוסת (בבנות)/שיעור בית שחי ומפשעות (בבנים). בשנתיים אלה מופרשים הורמוני גדילה ברמות גבוהות והשלד צומח בקצב מהיר, דבר שעלול לגרום לקפיצה בגודל העקמת.
הסיפור המשפחתי – היסטוריה של עקמות קשות במשפחה מגדילה הסיכוי להחרפת העקמת בשל המרכיב הגנטי.